Ga direct naar


Initiators Nigaio Wijnen en Rob Jansma

Initiators Ramses Shaffy Art Project

Jaques Brel en de Brusselse metro

Het begon allemaal toen Nigaio Wijnen en Rob Jansma een ritje maakten in de Brusselse metro. De rit voerde langs talloze stations met weinig inspirerende namen. Totdat ze uit de krakerige speakers hoorden: “La prochaine…Jacques Brel”. Nigaio en Rob keken elkaar aan. Brel, die kenden ze wel! Eindelijk een soort herkenningspunt, in een verder troosteloze wirwar van donkere, kille metrostations met moeilijk te onthouden namen.

En wat een geniaal idee om zo een beroemde burger te eren, dachten Nigaio en Rob. De link met Amsterdam en Ramses Shaffy was snel gelegd. Waarom niet het metrostation met de bloedeloze naam ‘Vijzelgracht’ vernoemen naar Shaffy? Hij woonde immers om de hoek en is voor eeuwig verbonden met Amsterdam. Een mooi eerbetoon en een perfecte manier om zijn herinnering levend te houden.

Metrostation Ramses Shaffy...

Nigaio en Rob zetten de website www.metrostationramsesshaffy.nl op en verzamelden in recordtijd ruim 10.000 handtekeningen van mensen die het initiatief steunden. Onder de ambassadeurs van het project onder andere Liesbeth List, meer dan 50 jaar bevriend met Shaffy, Jeroen Krabbé en vele andere kunstenaars en artiesten.

Op 3 november 2011 overhandigde Liesbeth List de handtekeningen aan de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes. Met zoveel steun leek het een kwestie van tijd tot het station Ramses Shaffy er zou komen. Het mocht echter niet zo zijn. Helaas vond de gemeente het niet passen in haar beleid om het metrostation naar Shaffy te vernoemen.

...wordt Ramses Shaffy Art Project

Maar de gemeente was zeer onder de indruk van het initiatief, van de professionele aanpak, van de vele ambassadeurs en de ruim 10.000 ondertekenaars. Bovendien vond ook de gemeente dat Ramses Shaffy een eigen plek in Amsterdam verdient. Vandaar dat de gemeente besloot het kunstbudget voor het metrostation ter beschikking te stellen van de initiatiefnemers. Zo werd het Ramses Shaffy Art Project geboren. En zo krijgt Ramses Shaffy toch nog een plekje in zijn oude buurt.

Meer over Ramses Shaffy


bekijk winnend ontwerp