Ga direct naar


Kunstwerk tation Vijzelgracht Noord/Zuidlijn

Kunst in de Noord/Zuidlijn

Inrichting
Vele metrostelsels over de hele wereld staan bekend om hun bijzondere inrichting. Kunst en architectuur bepalen voor een belangrijk deel de sfeer in deze metrostations. En daarmee de ervaring van de reizigers. Steden als Londen, Parijs, Moskou, Stockholm, München, Brussel en New York hebben veel aandacht besteed aan kunst en architectuur. Een bezoek aan deze metro’s is een belevenis. Door ook in Amsterdam speciale aandacht te besteden aan de architectuur en kunst in de Noord/Zuidlijn is het de bedoeling een aangename reisomgeving voor de toekomstige metrogebruikers te creëren.

Kwaliteit
Het streven is kunst van hoge kwaliteit te plaatsen. Omdat de kunst zich op een plek bevindt waar dagelijks duizenden reizigers langskomen, moet het ook toegankelijk zijn voor grote groepen mensen. De kunst in de metro dient ook een zekere ‘tijdloze’ uitstraling te bezitten, waardoor het minstens dertig jaar stand kan houden. Naast een duurzaam beeld moet ook de keuze van het materiaal tot een duurzaam kunstwerk te leiden.

Standaard
Voor de kunst in de Noord/Zuidlijn gelden de volgende kenmerken:

  • Monumentaliteit
  • Integratie van architectuur en kunst
  • Sterke beeldtaal; overtuigende zeggingskracht
  • Helderheid
  • Verrijking van de plek
  • Sfeerbepalend


Ontwerp
De kunst op de stations van de Noord/Zuidlijn wordt geïntegreerd in de architectuur. Er komen dus geen losstaande beeldhouwwerken of autonome kunstwerken. Naast esthetische overwegingen is dit ingegeven door veiligheidseisen en de beperkte ruimte in de stations. In afwijking van de procedure voor de andere stations is voor station Vijzelgracht gekozen voor een open inschrijving voor de kunstopdracht. Het publiek mag uiteindelijk bepalen welk ontwerp wordt uitgevoerd. Deze procedure sluit aan bij de thematiek op station Vijzelgracht.

Concept
Uitgangspunt van de kunst op de Noord/Zuidlijn is dat de kunst een vertaling maakt van de bovengrondse stad naar de ondergrondse wereld van de metro. Bij elk station zal Amsterdam als inspiratiebron dienen, maar elke keer vanuit een ander perspectief: van het kleine verhaal op het niveau van de straat of wijk tot het grote verhaal van Amsterdam als wereldstad.  


bekijk winnend ontwerp