Ga direct naar


Kunstwedstrijd station Vijzelgracht, Noord/Zuid-lijn

Kunst in station Vijzelgracht


Vijzelgracht
De omgeving van station Vijzelgracht weerspiegelt het rijke culturele verleden en heden van Amsterdam. Het station is de toegang tot de bijzondere architectuur en stedenbouw van de grachtengordel. Station Vijzelgracht is tevens de halte voor het Rijksmuseum, Van Gogh en Stedelijk Museum. Maar ook voor de bezoekers van het stadsarchief in gebouw De Bazel en van de galeries aan de Lijnbaansgracht. Naar verwachting maken straks dagelijks 40.000 reizigers gebruik van het station: omwonenden, mensen die in de omgeving werken, toeristen en cultuurliefhebbers.

Thema kunstwerk
Binnen het concept van kunst in de Noord/Zuidlijn (vertaling van bovengrondse stad naar de ondergrondse wereld van de metro) is bij station Vijzelgracht de omliggende buurt met zijn grachten en straten vol rijke culturele geschiedenis de inspiratiebron. In de geschiedenis spelen de kleurrijke, ondernemende en artistieke bewoners een belangrijke rol. Het zijn de bouwers, architecten, kunstenaars en artiesten die Amsterdam kleur geven. Samen vormen zij de culturele parade van bekende en minder bekende bewoners die al dan niet tastbaar hebben bijgedragen aan het Amsterdam van nu.

Ramses Shaffy
Bij de kunst in station Vijzelgracht komt de focus te liggen op één zo’n markant individu: Ramses Shaffy. Bij uitstek een kleurrijke persoonlijkheid die grote bekendheid verwierf als chansonnier. Hij woonde om de hoek van de Vijzelgracht en kende Amsterdam als zijn broekzak, de stad die hij meerdere malen bezong. Een bewoner bovendien die met zijn Egyptisch-Poolse ouders en een wieg in Parijs symbool staat voor de internationale wortels van veel Amsterdammers. Het is de bedoeling de artiest Shaffy in het kunstwerk een plaats te geven in de culturele omgeving van de Vijzelgracht.

Locatie kunstwerk
Station Vijzelgracht is een diepgelegen station met drie ingangen op straatniveau. De locatie voor een kunstwerk in station Vijzelgracht is de wand boven de roltrappen aan de zuidzijde. Daar komen drie parallel lopende roltrappen die de reizigers van en naar het perron op circa 26 meter onder NAP brengen. Boven die roltrappen bevindt zich een schuin vlak. Dit is de plek voor de kunst. Reizigers op de roltrap hebben goed zicht op de vlak erboven.

Het vlak meet circa 12,5 bij 23,5 meter en staat in een hoek van 45 graden. De afstand van de reiziger tot de wand is 20 meter (boven aan de roltrap) tot 6 meter (onderaan de roltrap). De schuine wand is van semi-transperant glas, gevat in een metalen raamwerk. Achter het glas is een technische ruimte van circa 1,5 meter diep. Zowel op als achter het glas kan kunst worden aangebracht.

Zie onderstaande een impressie van de locatie en de 3D-animatie op youtube



Randvoorwaarden kunstwerk
Voor het kunstwerk in station Vijzelgracht gelden randvoorwaarden. Het ontwerp:

  • Straalt kwaliteit uit
  • Heeft een artistieke uitstraling met toekomstwaarde
  • Mag verrassen, inspireren, voor herkenning zorgen, emoties oproepen, tot denken aanzetten of voor verwondering zorgen
  • Draagt bij aan een prettige ervaring tijdens de reis door of het verblijf in het station
  • Draagt bij aan een positief imago van de Noord/Zuidlijn
  • Levert een verfraaiing van het station op
  • Past binnen de architectuur van het station
  • Kan de concurrentie met verwijsborden, reclame en andere beelduitingen in het station aan
  • Is geen belemmering voor de veiligheid in de stations
  • Is vandalismebestendig
  • Is duurzaam en onderhoudsarm, ook op lange termijn
  • Mag bewegend beeld en geluid bevatten, maar bij toepassing moeten in het onderhoudsplan voldoende waarborgen worden opgenomen om langdurige werking van de techniek te garanderen
  • Geeft geen aanstoot, is niet kwetsend en niet hinderlijk
  • Houdt rekening met de transparantie van de wand en het nadrukkelijke raster van de glaspanelen
  • Is in verhouding met de oppervlakte van de wand
  • Gaat niet in concurrentie met de visuele drukte van de mensenmassa op de roltrappen
  • Belast de technische ruimte achter de glazen wand zo beperkt mogelijk


Het ontwerp voor station Vijzelgrachtzal op al deze punten worden getoetst.

Bekijk ook de voorwaarden voor deelname


bekijk winnend ontwerp