Ga direct naar


Nina Folkersma

 

Nina Folkersma


"kunsthistoricus en werkzaam als zelfstandig curator en kunstcriticus in Amsterdam."


Nina Folkersma (Nederland, 1969) is kunsthistoricus en werkzaam als zelfstandig curator en kunstcriticus in Amsterdam. In 1995 studeerde zij cum laude af aan de Universiteit van Amsterdam, waarna zij werd toegelaten tot het Curatorial Programme van De Appel in Amsterdam.

Sinds 1996 heeft Nina Folkersma verschillende tentoonstellingen en projecten georganiseerd, zowel op eigen initiatief als voor professionele instituten waaronder het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, de 2e Johannesburg Biënnale in Zuid-Afrika en Museum Het Domein in Sittard. Een van haar eigen initiatieven was Quarantine Series, een projectruimte voor hedendaagse kunst en grafisch ontwerp aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam.

In 2006 ging Nina Folkersma werken als curator in het S.M.A.K., het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent (België). In 2009 werd ze benoemd als artistiek leider van het 3e internationale Madness & Arts Festival (MAF), een tiendaags festival over de relatie tussen kunst en psychiatrie in Haarlem.

Naast haar ervaring als curator heeft Nina Folkersma een loopbaan als kunstcriticus en redacteur. Ze schrijft met regelmaat voor Metropolis M – het  toonaangevende tijdschrift voor hedendaagse kunst, waar ze ook als redacteur langere tijd aan verbonden was – en andere kunsttijdschriften en catalogi.

Nina Folkersma is lid van de Adviescommissie Kunst Noord/Zuidlijn.


bekijk winnend ontwerp